La Sala Alexandria d’Espai Natura és la primera Escola de Matemàtiques Vèdiques de Girona
T ots podem ser calculadores humanes! Les matemàtiques són considerades la ciència de totes les ciències… i cert és que tots els patrons i totes les lleis de l’Univers comencen i acaben amb les matemàtiques.

Els patrons matemàtics i l’harmonia dels números són una manifestació de l’Alfa i Omega de la nostra existència. En les matemàtiques i en la màgia dels números trobem el patró de la mateixa creació i de les lleis que regeixen l’Univers. Les matemàtiques estan presents – les veiem o no – en tot el que fem i arreu on ens movem. Conèixer-les ens ajuda a entendre moltes coses, dominar-les ens permet agafar el timó del nostre vaixell, perquè dominem les lleis que regeixen el mar. Però és que… uf!! – Són tan complicades!! O…?

Sabies que fa ja més de 5.000 anys hi havia persones capaces de calcular tan ràpid com les màquines d’avui dia? T’imagines fer una multiplicació o divisió de 3 xifres en menys d’un minut? I no has vist aquelles persones que exhibeixen una capacitat quasi inexplicable de resoldre – en segons! – qualsevol operació matemàtica?
Això són les Matemàtiques Vèdiques

Per situar-nos, podem dir que les matemàtiques vèdiques són els mètodes aritmètics ràpids, utilitzats pels científics hindús de fa 5.000 anys. Un conjunt de 16 “sutres”, o mètodes, així com 13 “sub-sutres” derivats, que harmonitzen amb la forma natural en la que la nostra ment realitza operacions. Són àgils de memoritzar i de fàcil comprensió, el que permet resoldre problemes matemàtics llargs i “durs de pelar” de forma ràpida i eficaç. En els últims anys estan estenent les seves ales tan entranyables com amigables, no només a l’Índia sinó també per la resta del món.
L’interès, així com la demanda, està creixent, degut a la seva simplicitat i eficàcia, proporcionant una gran varietat de beneficis.

“Sutres” és un terme pres de l’antiga llengua índia, el sànscrit, que vol dir “fil de coneixement”, i són com una mena d’instruccions codificades que, soles o combinades entre si, faciliten de forma sorprenent i, per la nostra forma d’entendre les matemàtiques, quasi màgica, els càlculs matemàtics. Simplifiquen la multiplicació, la divisió, números complexos, potencies al quadrat i al cub, extracció d’arrels quadrades i cúbiques.

Ara bé, no és una simple col·lecció de trucs matemàtics, sinó que tots els càlculs tenen la seva base algebraica sòlida i contrastada. Provenen, simplement, d’una forma de pensar completament diferent a la nostra, que feia un ús més natural i més optimitzat dels dos hemisferis del cervell, el que permetia arribar al coneixement d’una forma molt diferent de la que entenem avui dia. Això les converteix en una nova – antiquíssima – i estimulant forma d’aprendre i gaudir de les matemàtiques, que permet una velocitat de càlcul de fins a 15 vegades més ràpid que el sistema de les matemàtiques clàssiques – modernes –. Qui les ensenyen, que per ara en la seva majoria són indis, no dubten en afirmar que és la major contribució de l’Índia a la ciència des de que es va inventar el número zero.
Beneficis...

Aquestes matemàtiques aporten nombrosos beneficis de diferent índole. Per un cantó està la seva eficàcia i la perfecció en la solució de tot tipus de problemes i càlculs matemàtics. Aquesta és la part més pràctica… però aquestes matemàtiques ens aporten més coses.
És l’únic sistema de càlcul matemàtic que activa els dos hemisferis del cervell, i, el que és més important, els fa interactuar.

Amb el sistema de les matemàtiques Vèdiques existeixen múltiples vies d’arribar a la mateixa resposta i és un dels motius pel qual generen una gran activació de l’hemisferi dret, que permet que la intuïció i la creativitat interactuïn amb la part lògica de l’hemisferi esquerre.

La gent que practica aquest mètode matemàtic són, per norma general, més intuïtius i oberts. No obstant, excepte en col•legis molt exclusius dels EEUU i del Regne Unit, no s’ensenya, dins del sistema oficial, a occident. Però cert és que podria jugar un paper important en la prestació d’un nou enfocament al nostre punt de vista, enriquint el nostre coneixement i comprensió de les matemàtiques. Aquestes matemàtiques augmenten la creativitat, l’agilitat mental i la rapidesa i ajuden a fomentar una bona memòria. Les persones que estudien matemàtiques vèdiques perden la por a la matèria.

Estudiar aquestes matemàtiques permet adquirir més confiança en un mateix, ja que estan en harmonia amb la forma natural de processar dades del nostre cervell. Milloren i amplien les nostres capacitats cognitives en tots els àmbits, permetent que siguem capaços de resoldre problemes lògics amb més confiança i seguretat.
 
Temari

El curs se centra en abordar diferents mètodes o dreceres per la multiplicació i la divisió, cubs, quadrats i arrels quadrades, podent arribar a fer moltes operacions aparentment complicades a nivell mental. En combinar diferents mètodes s’aconsegueix un millor entrenament mental, acostumant la ment a buscar sempre la “drecera” més adequada.

Essent per una part un curs d’aprendre a utilitzar les matemàtiques com una forma d’entrenar el cervell d’una manera divertida i estimulant, donant eines per a facilitar el càlcul mental, i, per altra part, un curs d’estimular i entrenar la ment per una millor coordinació entre els dos hemisferis, s’aniran intercalant les matemàtiques vèdiques amb problemes que apel•len tant a la part lògica del cervell com a la part intuïtiva, així com alguna curiositat que es podria englobar sota el títol de “Matemàgia”.

També hi fem entrar temes “alternatius” com l’àbac, alguna pinzellada sobre la càbala i un tema curiós que hem anomenat Les Matemàtiques de la Naturalesa i de la Gran Piràmide.

Els professors són titulats per donar classe de matemàtiques vèdiques per una de les més prestigioses escoles de Matemàtiques Vèdiques de l’Índia.
 
Novetat 2019!!!

 
 

Per saber-ne més